การนำเสนอผลงาน : วารสารนานาชาติ (Scopus)
ชื่อเรื่อง:
Udomrati, S., Tungtrakul, P., Lowithun, N. and Thirathumthavorn, D. (2022). Rheological properties of pastes and gels of rice flour with varied amylose contents. Science, Engineering and Health Studies. 2630-0087
บทคัดย่อ:The rheological behaviors of gelatinized pastes and gels, respectively, prepared from 5% w/w and 30% w/w rice flour with varied amylose contents and obtained from different rice varieties, were monitored using steady shear and dynamic shear rheological determinations. All of the gelatinized pastes (5% w/w) exhibited a shearthinning behavior and a less solid-like behavior (storage modulus (G′) <100 Pa). RD41, which had a high amylose content, had the lowest viscosity and G′ values at low flour concentration (5% w/w due to low amylose leaching and lack of gel formation. When its concentration was increaseds to (30% w/w, RD41 formed the firmest gel, compared with the rice varieties with low (PT1 and RD43) and intermediate (KTH17) amylose contents. The G′ value for all samples produced from 30% w/w flour was considerably higher (200-4,000 times) than that of the system produced using 5% w/w, indicating gel formation; the exception is RD6 (glutinous), which remained to be a flowable paste. The results showed a positive linear correlation between G' and amylose content. Rice variety, amylose content, and flour concentration were the factors affecting the rheological behaviour of rice flours.
ผู้จัดทำ:ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ดวงใจ ถิรธรรมถาวร
ระดับคุณภาพงานวิจัย:มีการตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติที่ปรากฎในฐานข้อมูลการจัดอันดับวารสาร SJR(SCImago Journal Rank:www.scimagojr.com)โดยวารสารนั้นถูกจัดอยู่ในควอไทล์ที่ 3 หรือ 4 (Q3 หรือ Q4) ในปีล่าสุด ใน subject category ที่ตีพิมพ์ หรือมีการตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติที่มีชื่อปรากฎอยู่ในประกาศของสมศ.
ภาควิชาเทคโนโลยีอาหาร คณะวิศวกรรมศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม มหาวิทยาลัยศิลปากร วิทยาเขตพระราชวังสนามจันทร์ อ.เมือง จ.นครปฐม 73000
Tel 0-3424-2322 (สายตรง) หรือ 0-3410-9686 ต่อ 209300
E-mail: foodtech@su.ac.th
เว็บไซต์คณะฯ  เว็บไซต์มหาวิทยาลัยศิลปากร
Copyright © 2023 Department of Food Technology