รองศาสตราจารย์ ดร.ปราโมทย์ คูวิจิตรจารุ
ตำแหน่งรองศาสตราจารย์
สถานะภาพทำงาน
ที่อยู่ที่ทำงานภาควิชาเทคโนโลยีอาหาร
คณะวิศวกรรมศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม
มหาวิทยาลัยศิลปากร อ.เมือง  จ.นครปฐม
โทรศัพท์ 0-3421-9361, Fax 0-3427-2194
อีเมลkhuwijitjaru_p@su.ac.th, pramote.khuwijitjaru@gmail.com
สาขาที่เชี่ยวชาญผู้สนใจรับทุนปริญญาเอก คปก.สามารถติดต่อสอบถามได้ทางอีเมล์

หัวข้องานวิจัยที่กำลังดำเนินการ
- การใช้น้ำกึ่งวิกฤตในการเพิ่มมูลค่าของเหลือทิ้งทางการเกษตร
- การสกัดสารมูลค่าสูงจากวัตถุดิบทางการเกษตร
- การผลิตน้ำตาลน้ำตาลหายาก (rare sugar)
- การใช้สเปกโทรสโกปีอินฟราเรดย่านใกล้ (NIRS) ในการวิเคราะห์คุณภาพอาหาร


Current Research
- Valorization of by-products by subcritical water treatment
- Extraction of high-value compounds from agricultural materials
- Rare sugar production
- Near infrared spectroscopy (NIRS) for food quality analysis

Awards & Fellowships:

2018: Outstanding Researcher Award (2nd place), Faculty of Engineering and Industrial Technology
2017: ASEA-UNINET Staff Exchange, One Month Scholarship (University of Innsbruck, Austria)
2017: Outstanding Researcher Award (4th place), Faculty of Engineering and Industrial Technology
2016: Visiting Associate Professor (Feb-May) (Graduate School of Agriculture, Kyoto University, Japan)
2015: JSFE Outstanding Young Researcher Award, Japan Society for Food Engineering. Japan
2015: Good Research Award, Silpakorn University Research and Development Institute
2015: Outstanding Researcher Award (2nd place), Faculty of Engineering and Industrial Technology
2014: JSPS Invitation Fellowship (Kyoto University, Japan)
2013: JASSO Follow-up Research Fellowship (Kyoto University, Japan)
2011: JSPS Invitation Fellowship (Kyoto University, Japan)
2010: 13th Journal of Oleo Science Editors Award, Japan Oil Chemists Society

Laboratory Webpage

View my research on


ประวัติการศึกษา
  • ปี 2539 : ปริญญาตรี วท.บ. (เทคโนโลยีอาหาร) เกียรตินิยมอันดับสอง มหาวิทยาลัยศิลปากร
  • ปี 2544 : ปริญญาโท Master of Agricultural Science, Kyoto University, Japan
  • ปี 2547 : ปริญญาเอก Doctor of Agricultural Science, Kyoto University, Japan
  • ผลงานวิชาการ :
    หน้า :
    Accepted/In review article
  • Busarakorn Mahayothee, Parika Rungpichayapichet, Pasinee Yuwanbun, Pramote Khuwijitjaru, Marcus Nagle, Joachim Müller. Temporal changes in the spatial distribution of physicochemical properties during postharvest ripening of mango fruit (in review)
  • Pramote Khuwijitjaru, Kamoltipnicha Boonyapisomparn, Christian W. Huck. Near infrared spectroscopy with linear discriminant analysis for green coffee beans sorting (In review)
  • Busarakorn Mahayothee, Thipharat Thamsala, Pramote Khuwijitjaru, Serm Janjai. Effect of drying temperature and drying method on drying rate and bioactive compounds in cassumunar ginger (In review)
  • ปี 2562
  • Khwanjai Klinchongkon, Pramote Khuwijitjaru, Shuji Adachi, Benjamin Bindereif, Heike P. Karbstein and Ulrike S. van der Schaaf. (2019) Emulsifying properties of conjugates formed between whey protein isolate and subcritical-water hydrolyzed pectin.  Food Hydrocolloids 91: 174-181.
    DOI: 10.1016/j.foodhyd.2019.01.005
  • Busarakorn Mahayothee, Nilobon Komonsing, Pramote Khuwijitjaru, Marcus Nagle and Joachim Müller. (2019). Influence of drying conditions on color, betacyanin content, and antioxidant capacities in dried red-fleshed dragon fruit (Hylocereus polyrhizus). International Journal of Food Science and Technology 54(2): 460-470.
    DOI: 10.1111/ijfs.13958
  • Khwanjai Klinchongkon, Thapanee Bunyakiat, Pramote Khuwijitjaru, Shuji Adachi. (2019). Ethanol precipitation of mannooligosaccharides from subcritical water-treated coconut meal hydrolysate. Food and Bioprocess Technology 12(7): 1197-1204.
    DOI: 10.1007/s11947-019-02288-w
  • Nilobon Komonsing, Pramote Khuwijitjaru, Suntree Sangjan, Busarakorn Mahayothee. (2019). Effect of light on curcuminoids content in turmeric powder. 7th European Drying Conference (EuroDrying’2019),Torino, Italy. July, 10-12 2019.
  • Limsangouan, N., Milasing, N., Thongngam, M., Khuwijitjaru, P. and Jittanit, W. Physical and chemical properties, antioxidant capacity and total phenolic content of tamarind (Tamarindus indica) seed xyloglucan component extracted using subcritical water. Journal of Food Processing and Preservation
    DOI: 10.1111/jfpp.14146
  • ปี 2561
  • Pramote Khuwijitjaru. 2018. Near Infrared Spectroscopy Research Performance in Food Science and Technology. NIR news 29 (3): 12-14.
    DOI: 10.1177/0960336018763197
  • Pramote Khuwijitjaru, Neeranuch Milasing, and Shuji Adachi. Production of D-tagatose: A review with emphasis on subcritical fluid treatment.  Science, Engineering and Health Studies 12(3): 159-167
    Full Text
  • Thaweesak Tana, Pramote Khuwijitjaru. (2018) Effect of severity factor on subcritical water extraction of oligosaccharides from passion fruit peel. The 44th Congress on Science and Technology of Thailand (STT 44), Bangkok, 29-31 October, 2018. (ไม่มี fulltext)
  • Wiriyawatthana, C. Somkane, S. Komonsing, N. Khuwijitjaru, P. and Mahayothee, B.  2018.  Prevention of Browning Formation in Jasmine Flower (Jasminum sambac) During Postharvest Storage.  The 44th Congress on Science and Technology of Thailand.Bangkok, 29-31 October, 2018. (ไม่มี fulltext)
  • Kimkong, P., Somkane, S., Komonsing, N, Khuwijitjaru, P. and Mahayothee, B. (2018). Prevention of Browning Formation in Fresh-Cut Cabbage. In 1st International Conference on “Innovations in Food Ingredients & Food Safety” (IFIFS 2018), 12-13 September 2018, Bangkok, Thailand. (Poster presentation) (ไม่มี Full paper)
  • Khwanjai Klinchongkon, Pramote Khuwijitjaru, Shuji Adachi. (2018). Properties of Subcritical Water-Hydrolyzed Passion Fruit (Passiflora edulis) Pectin. Food Hydrocolloids 74: 72-77 DOI: 10.1016/j.foodhyd.2017.07.034
  • คคนางค์ ลิขิตวิวัฒน์, กมลวัลย์ แดงมาดี, ปราโมทย์ คูวิจิตรจารุ และบุศรากรณ์ มหาโยธี. 2561. การวัดปริมาณแอนโทไซยานินทั้งหมดในน้ำกระเจี๊ยบและน้ำผลหม่อนด้วยเทคนิคสเปกโทรสโกปีอินฟราเรดย่านใกล้. วารสารวิทยาศาสตร์เกษตร, 49 (4 พิเศษ): 175-178.
    บทความเต็ม
  • ปี 2560
  • Khwanjai Klinchongkon, Pramote Khuwijitjaru,and Shuji Adachi.(2017) Degradation kinetics of passion fruit pectin in subcritical water. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 81(4) 712-717. 
    doi: 10.1080/09168451.2016.1277941
  • Khwanjai Klinchongkon, Pramote Khuwijitjaru, Jintana Wiboonsirikul, and Shuji Adachi. (2017) Extraction of oligosaccharides from passion fruit peel by subcritical water treatment. Journal of Food Process Engineering 40(1): e12269 .
    DOI:10.1111/jfpe.12269
  • ปราโมทย์ คูวิจิตรจารุ, เพียงใจ เลิศศรี และ ศศิธร จงตระการสมบัติ. 2560. ปริมาณวิตามินซีและความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระของผลิตภัณฑ์จากมะขามป้อม. ใน การประชุมใหญ่โครงการส่งเสริมการวิจัยในอุดมศึกษา ครั้งที่ 5, มหาวิทยาลัยราชภัฏอุดรธานี 2-4 มีนาคม 2560
  • Pramote Khuwijitjaru, Intira Koomyart, Takashi Kobayashi and Shuji Adachi. (2017) Hydrolysis of konjac flour under subcritical water conditions. Chiang Mai Journal of Science 44(3): 988-992
    Full Text
  • Nontanut Soisangwan, Da-Ming Gao, Takashi Kobayashi, Pramote Khuwijitjaru, and Shuji Adachi. (2017). Production of lactulose from lactose in subcritical aqueous ethanol. Journal of Food Process Engineering 40(2):e12413 doi: 10.1111/jfpe.12413
  • Parika Rungpichayapichet, Marcus Nagle, Busarakorn Mahayothee, Pramote Khuwijitjaru, Joachim Müller. (2017). Prediction mapping of physicochemical properties in mango by hyperspectral imaging. Biosystems Engineering 159: 109-120
    doi: 10.1016/j.biosystemseng.2017.04.006
  • Pramote Khuwijitjaru, Sutida Khuhaprema, Amornrat Thongphu, Khwanjai Klinchongkon, Shuji Adachi. 2017. Extraction of pectins from mango, pomelo, lime, and passion fruit peels by subcritical water treatment. 18th Annual Meeting of Japan Society for Food Engineering, August 8-9, Kansai University, Osaka, Japan (Poster, ไม่มี fulltext)
  • Pramote Khuwijitjaru. 2017. Stability of Natural Antioxidants in Vegetable Oil at High Temperature. 2nd Asian Conference on Oleo Science and the 56th Annual Meeting of the Japan Oil Chemists’ Society, Tokyo University of Science, Tokyo, Japan. September 11-13, 2017. (Oral, ไม่มี fulltext)
  • Nontanut Soisangwan, Pramote Khuwijitjaru, Takashi Kobayashi,and Shuji Adachi. (2017) Kinetic analysis of lactulose production from lactose in subcritical aqueous ethanol. Food Science and Technology Research 23(1), 45–49. doi: 10.3136/fstr.23.45
  • Intira Koomyart, Hironori Nagamizu, Pramote Khuwijitjaru, Takashi Kobayashi, Hirokazu Shiga, Hidefumi Yoshii, and Shuji Adachi. (2017) Astaxanthin stability and color change of krill during subcritical water treatment. Journal of Food Science and Technology 54 (10):3065–3072.
    doi: 10.1007/s13197-017-2742-1
  • หน้า :

    Contact us :
    ภาควิชาเทคโนโลยีอาหาร
    คณะวิศวกรรมศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม มหาวิทยาลัยศิลปากร
    วิทยาเขตพระราชวังสนามจันทร์ อ.เมือง จ.นครปฐม 73000

    Tel 0-3427-0510 ถึง 2 ต่อ 25310
    fax 0-3427-2194
    E-mail: foodtech@su.ac.th
    คณะวิศวกรรมศาสตร์และเทคโนโลยีอุตสาหกรรม มหาวิทยาลัยศิลปากร
    ภาควิชาเทคโนโลยีอาหาร